טיפולים תרופתיים וכירורגיים לנשירת שיער - רפואה אסתטית ועור

טיפולים תרופתיים וכירורגיים לנשירת שיער

בנשים עם נשירה אנדרוגנטית בגיל צעיר צריך לשלול הפרעה הורמונלית. ניתן לטפל במינוקסידיל במריחה או בתכשירים אנטיאנדרוגנים (תכשירים הפועלים כנגד האנדרוגנים, הורמוני המין הזכריים) בנטילה בכדורים.

התכשירים הנפוצים בשימוש הינם CYPROTERONACETATE (אנדרוקור) ו- SPIRONOLACTONE.

תכשירים אנטיאנדרוגנים עלולים לגרום להפרעות במחזור, רגישות בחזה, בחילות ואף לדיכאון. CYPROTERON ניתן תמיד רק ביחד עם אסטרוגן.

בנשים בתקופת הבלות מתן טיפול אסטרוגני תחליפי עשוי לעכב התפתחות נשירה אנדרוגנטית.

טיפולים תרופתיים

מינוקסידיל (רגיין, היירגיין, מינוקסיטרים)

התכשיר היחיד במריחה שיש הוכחות חד משמעיות לכך שהוא משפיע על צמיחת שיער היה מינוקסידיל (רגיין, היירגיין,מינוקסיטרים). הבעיה העיקרית היא שיעילותו מוגבלת ביותר. צריך להשתמש בו 4 – 6 חודשים לפני שניתן לראות תוצאות (אם בכלל יש תוצאות) וצמיחת השיער החדש הינה מועטה. כשטיפול זה מופסק השיער חוזר למצבו לפני הטיפול.

השימוש הינו במריחה של מינוקסידיל פעמיים ביום. צריך להימנע ממריחה על שיער רטוב (החומר עלול להימרח). מומלץ למרוח עם עיסוי עדין לאזור המריחה ולא לחפוף הראש במשך שעתיים לאחר הטיפול. רצוי לא להניח הראש על הכר עד שהאזור המטופל יבש לחלוטין.

פרופסיה (Finasteride)

טיפול בכדורי FINASTERIDE) PROPECIA) נמצא תקופה ארוכה בכותרות. זהו הטיפול היעיל ביותר המצוי בידינו אך יש עדיין חלוקי דעות לגבי מידת יעילותו.

FINASTERIDE (פרופסיה) הינו מעכב ספציפי של 5 אלפה רדוקטז, אנזים ההופך טסטוסטרון לדי הידרו טסטוסטרון (טסטוסטרון ודי הידרו טסטוסטרון הינם הורמונים גבריים המשפיעים על צמיחת הגוף לכוון גברי). לדי הידרו טסטוסטרון השפעה מיוחדת על התקרחות טמפורלית (גברית), על אקנה ועל צמיחת שיער זקן, גפיים, גוף ואוזניים חיצוניות.

די הידרו טסטוסטרון מצוי ברמות גבוהות יותר באזורי קרקפת מתקרחים. הורדת רמתו על ידי טיפול ב- FINASTERIDE (פרופסיה) עשויה לעצור את תהליך ההתקרחות.

הטיפול בפינסטריד מאושר כיום לשימוש בגברים בלבד. בנשים בהריון הוא יכול לגרום למומים בעובר ולכן נראה שאינו מתאים לנשים בגיל הפוריות.

המתן של פינסטריד הינו של כדור אחד ליום (1 מ"ג). הכדור נלקח עם מעט מים עם אוכל או ללא אוכל. ניתן להתחיל לראות תוצאות רק לאחר טיפול של לפחות 3 חודשים. הפסקת הטיפול מביאה בדרך כלל לאבוד השיער שהושג כתוצאה מהטיפול תוך כשנה. תופעות לוואי לטיפול הינן נדירות.

ירידה בחשק המיני (LIBIDO) או בזקפה (ERECTION) נצפתה באחוז קטן של המטופלים (ללא משמעות סטטיסטית). גם במקרים אלו הפסקת הטיפול הביאה להעלמות תופעות הלוואי. יתכן ובמקרים נדירים הוא עלול לפגוע בפוריות גברים.

טיפולים כירורגים

טיפולים כירורגים על ידי השתלת שיער או SCALP REDUCTION (כריתת חלק קרח של הקרקפת וקרוב הקצוות הנותרים) די מוגבלים ביכולתם. הם טובים בעיקר לאבוד שיער חלקי (במפרצים, באזור פרונטואוקסיפיטלי (מצח-קודקוד)). הם אינם מתאימים לאיבוד שיער מפושט.

בהשתלת שיער מוציאים באופן כירורגי זקיקי שיער באזור העורף ושותלים אותן בצד הקדמי. שיער זה מחזיק מעמד לכל החיים או לפחות כל עוד השיער באזור ממנו נלקחו זקיקי השערות להשתלה ממשיך לצמוח. בדרך כלל יש צורך במספר מחזורים של השתלה(הפרש הזמן בין השתלות חוזרות הינו בדרך כלל כ- 6 חודשים). לאחר ההשתלה נושר רב השיער המושתל ורק 3 חודשים לאחר מכן הוא מתחיל לצמוח שוב.

לצערנו, השתלת שיער מהווה פתרון מספק רק במעוט המקרים. מדובר בפעולה כירורגית שאינה קלה (וודאי שלא זולה). בנוסף, מאגר זקיקי השיער באזור העורף (האזור התורם) מוגבל וקיימת גם האפשרות של התקדמות ההתקרחות מאחורי האזור של שתלי השיער בצד הקדמי של הקרקפת.

SCALP REDUCTION הינה כריתת חלק קרח של הקרקפת וקרוב הקצוות הנותרים. טיפול זה טוב לאזור אבוד שיער מוגבל במרכז הקרקפת (בקו המרכזי) ולעתים ניתן לשלבה עם השתלת שיער.