חשוב לדעת להבחין בין פטריות בעור לדלקות עור מסיבות אחרות. הטיפול שונה לחלוטין, במרבית המקרים ניתן לעשות האבחנה לפי המראה הקליני. לעתים יש צורך בבדיקה מיקרוסקופית ובתרבית לפטריות. יש בידינו מגוון גדול של תכשירים נגד פטריות, הן במשחות והן במתן דרך הפה ומתוכו ניתן לבחור בטפול המתאים ביותר
א. תכשירי מריחה לעור
מיקונזול (דקטרין), קלוטרימזול (אגיסטן, מיקוהרמל), איזוקונזול (איזוגן) וביפונזול (אגיספור) הינן נגזרות שונות ממשפחת האימידזולים. הן יעילות נגד דרמטופיטים ונגד שמרים גם יחד. פעולה דומה יש לציקלופירוקס (ציקלודרם או בטרפן) ואמורולפין. משחות של טרבינפין (למיזיל, פטיר) ובוטנפין (מנטקס) יעילות מאוד (בעיקר כנגד דרמטופיטים) ומאפשרות טפול יעיל קצר יותר.
טולנפט (פיטרקס), פיטודרם, ויטפילד, פיטריזן וניסטטין הינם תכשירים נגד פטריות מהדור הישן. חשוב לדעת, שניסטטין פועל נגד קנדידות אך אינו פועל נגד דרמטופיטים.
ב. תכשירים ללקיחה דרך הפה
גריפולין (גריזאופולבין) הינו תכשיר ותיק כנגד דרמטופיטים. גריפולין אינו פועל נגד שמרים ולכן אינו מתאים לטיפול נגד פטריות שמש או קנדידות.
חשוב לדעת כי גריפולין הינו תרופה בטוחה. בעבר רווחה הדעה, שגריפולין יכול לגרום לירידה במספר כדוריות הדם הלבנות. הרושם כיום שבעיה זו נדירה מאד. עם זאת, עדיין מקובל לבצע ספירת דם תוך טיפול ממושך בגריפולין.
ניזורל (קטוקונזול) הינו תכשיר ממשפחת האימידזולים הפועל נגד דרמטופיטים ושמרים (קנדידות ופטריות שמש) גם יחד. הבעיה העיקרית הכרוכה בשימוש בו הינה סכנה של נזק חמור לכבד, בעיקר בשימוש ממושך (הסיכון לכך הינו בחולה אחד מתוך 10,000 המקבלים תרופה זו).
טרבינפין (שמות מסחריים: טרבינפין או למיזיל) הינו תכשיר יעיל מאוד כנגד דרמטופיטים עם תופעות לואי מועטות בלבד. רק לעתים רחוקות יש עליה באנזימי כבד או פריחה אלרגית. ניתן להשיג תוצאות טובות מאוד בקורס טיפולי קצר יותר מאשר בטיפולים ותיקים יותר. זהו טפול יעיל כנגד דרמטופיטים (שהינם הגורם העיקרי לפטרת צפורניים).
בקורס טיפולי של 4 חודשים ניתן להגיע לרפוי ציפורני רגליים בכ- 70-80 אחוזים מהמטופלים. התוצאות טובות יותר אצל צעירים.
פלוקונזול (פלוקנול או טריקן) – תכשיר הפועל כנגד דרמטופיטים וקנדידות גם יחד. יעילותו כנגד דרמטופיטים (לדוגמה פטרת צפורניים) הינה פחותה משל טרבינפין (למיזיל).
איטרהקונזול (ספורנוקס או איטרנול) – תכשיר הפועל כנגד דרמטופיטים ושמרים גם יחד. יעילותו כנגד דרמטופיטים פחותה מעט משל טרבינפין (למיזיל). סיכון לפגיעה כבדית הינה מעט פחות מאשר בטרבינפין אולם יש סבירות גדולה יותר לאינטראקציות עם תרופות אחרות.
* תגובות בין תרופתיות: קטוקונזול, פלוקונזול ואיטרהקונזול שיכים לקבוצה הכימית של האזולים. יכולות להיות הפרעות שונות בשימוש בהן ביחד עם תרופות אחרות.
מתי כדאי לטפל בתכשירים דרך הפה?
בדרך כלל ניתן להסתפק בשימוש בתכשירים למריחה מקומית.
יש צורך בטיפול דרך הפה בכדורים בפטרת הראש (גזזת), בפטרת גוף מפושטת, בפטרת רגליים עקשנית ובפטרת ציפורניים.
טיפול בפטרת ציפורניים פטרת ציפורניים שכיחה ביותר בגילאים המבוגרים. פטרת זו נאחזת בציפורן בעקשנות. בדרך כלל לא ניתן לרפאה בטיפולים מקומיים ולריפוי יש צורך בטיפול ממושך בכדורים.
לעתים קרובות הפטריה בציפורן מדביקה אזורים אחרים בגוף (לעתים ההתפשטות מהציפורניים קורת רק לאחר שנים). לעתים היא אף מדביקה בני בית אחרים.
קיימות מספר גישות טיפוליות אפשריות:
א) כדורים דרך הפה:
טיפול בכדורי טרבינפין (למיזיל) או איטרהקונזול (איטרנול). הטיפול בהם ממושך ואורך כ- 4 חודשים והינו די יקר (קופות החולים משתתפות רק במחצית העלות). גם עם טיפול ממושך זה הסיכוי לריפוי מלא מפטריה בציפורני הרגליים הינו 70-80 אחוזים. התוצאות טובות יותר בצעירים.
ב) טפול טופיקלי (חיצוני, במריחה)
מרבית התכשירים הטופיקלים אינם מתיימרים לרפא ציפורניים. טפות דקטרין, אגיסטן, אגיספור, מיקוהרמל ותכשירים אחרים מסוגלים לשפר מצב הציפורניים ולהקטין סיכון הדבקה של אזורים אחרים.
תכשירים המתיימרים להשיג רפוי:
א) המסת הציפורן הנגועה בפטריה על ידי אוריאה 40% בשלוב עם טיפול בתכשיר נגד פטריה (ביפונזול).
ב- AGISPOR ONYCHOSET יש משחה להמסת הציפורן, פלסטרים להגנה על העור מסביב ומגרדת לגרוד הציפורן.
ב) תכשירים כנגד הפטריה בציפורן בעלי פעילות וחדירות מיוחדת. עם ציקלופירוקס: BATRAFAN NAILLAQUER ו- MYCOSTER ותכשיר עם אמורולפין הנקרא LOCERYL.
תכשירים אלו מתיימרים להשיג רפוי ציפורניים בטיפול ממושך. הבעיה היא, שלפי ניסיוני, בטיפול החיצוני בלבד נגד פטריות ללא תוספת של למיזיל או תכשיר אחר דרך הפה אפשרי להשיג ריפוי רק במקרים בודדים ובדרך כלל צומחת הציפורן שוב עם פטריה. למרות זאת, עם התכשירים הללו ניתן להשיג שיפור גדול במצב הציפורניים (יותר מתכשירים אחרים).
ג) שילוב של כדורים דרך הפה והמסת הציפורן עשוי לקצר את משך הטיפול ואף להשיג אחוזי הצלחה גבוהים יותר.
ד) טיפול בלייזר או ב- PDT (טיפול פוטודינמי) – קיימים מכונים שונים בארץ לטיפול זה. לדאבוני הרושם שהתוצאות אינן טובות ובדרך כלל עדיין לא ניתן להשיג רפוי פטרת ציפורניים בטפולים אלו (לאחר סדרת טפולים נראה כאלו יש רפוי אולם בדרך כלל יש חזרה של הפטריה).
* לאלו שאינם רוצים בטיפול דרך הפה, או שיש הוראות נגד לטיפול זה, ניתן לתת טיפול מקומי קבוע שימנע הדבקה של מקומות אחרים בגוף או של בני בית אחרים. התכשירים האימידזולים: אגיספור, אגיסטן, מיקוהרמל, דקטרין או BATRAFAN NAIL LAQUER.
חשוב לדעת
- פטריות "אוהבות" משחות עם קורטיזון. שימוש במשחה עם קורטיזון בלבד, יכול לגרום להתפשטות מהירה של הפטריות.
- בטיפול נגד פטריות רצוי להמשיך לפחות עשרה ימים לאחר ריפוי קליני. שרידי פטריות, שכבר אינם גורמים לדלקת עור, עלולים לשוב ולהתפתח אם לא משלימים הטיפול.