נגעים עוריים
מולוסקום קונטנגיאוזום (Molluscum Contagiosum) הינו נגיף (וירוס) הגורם לנגעים עוריים הנראים כגבשושיות חלקות בצורת חצי כיפה. הוירוסים מודבקים בקלות מאזור נגוע לאזורים אחרים עם התפשטות הנגעים. תקופת הדגירה הינה בדרך כלל בין 4 ל- 8 שבועות.
מולוסקום יכול להופיע בילדים או במבוגרים. הצורה השכיחה הינה הופעה בילדים עם הדבקה בין הילדים במגע ישיר. במבוגרים מולוסקום מופיע בדרך כלל באזורי הבושת עם העברה ופיזור בעת מגע מיני.
צורה נדירה להופעת מולוסקום במבוגרים הינה בחולי AIDS. הם מפתחים לעיתים זיהום מפושט עם מאות נגעים.
מראה הנגעים
המראה הינו של גבשושיות עגולות חלקות, בצבע העור, בצורת חצי כיפה בגודל מספר מילימטרים. בחלק מהנגעים יש שקע מרכזי קטן.
בילדים יש בדרך כלל בין 5 ל- 100 נגעים והם יכולים להיות בגוף, גפיים או פנים.
בילדים עם דלקת עור אטופית, בשל הגרודים, קימת נטייה לפיזור נרחב של הנגעים באזורי שפשוף כבתי שחי או זרועות.
חולים שהינם עם הפרעה בתנגודת (לדוגמא חולי AIDS) מפתחים לעיתים זיהום מפושט עם מאות נגעים, עם עירוב של אזור הפנים.
מהלך נגעים בודדים בילדים עוברים רפוי ונעלמים (אף ללא טיפול) תוך מספר חודשים. נגעים חדשים יכולים להמשיך להופיע ממספר חודשים ועד 2-3 שנים עד שמתפתחת תנגודת של הגוף לווירוסים ונגעים חדשים מפסיקים להופיע.
נגעים יכולים לעבור דלקת ולהיות אדומים ונפוחים. בדרך כלל תוך שבוע- שבועיים נגעים דלקתיים עוברים רפוי עם העלמות שלהם. בדרך כלל, רפוי הנגעים הינו ללא השארת צלקת.
לעתים יכולה להתעורר דלקת בעור שסביב נגעים של מולוסקום.
טיפול במבוגרים – טיפול להרס הנגעים (הקפאה בחנקן נוזלי או גרוד הנגעים) הינו המקובל.
טיפול בילדים – יש מספר אפשרויות:
המתנה לרפוי ספונטני – בילדים עם נגעים מרובים קימת אפשרות לא לטפל ולחכות לרפוי ספונטני (שתמיד יקרה לבסוף תוך מספר חודשים ועד 2 – 3 שנים).
הקפאות של היבלות הוירליות בחנקן נוזלי.
טיפול ב- CONDYLOX (פודופילוטוקסין) – טיפול פעמיים ביום לכל נגע במשך 3 ימים ואחר כך 4 ימי הפסקה וחוזר חלילה עד שנגרמת דלקת בנגעים.
טיפול בקנטרידין (קנטרון) – זהו חומר המופק מחיפושיות וגורם לדלקת, לעתים עם יצירת שלפוחיות, במקום המגע עם העור. הדלקת נגרמת תוך יממה עד שתי יממות מהמגע. בעת המריחה אין כאבים וזהו יתרון גדול שכן ניתן לטפל גם בילדים קטנים. לאחר יממה יכולה להיות צריבה באזור המטופל. טפול זה אינו מכוסה במסגרת סל הבריאות.
אטימה בלילה של הנגעים עם פלסתר אטום (האטימה גורמת לריכוך הנגעים) ושפשוף הנגעים בבוקר. אפשרות נוספת, אמבטיה ל- 10 –15 דקות לריכוך הנגעים ואחר כך שפשוף (ניר זכוכית).
הקפאה בחנקן נוזלי
ההקפאה גורמת לכווית קור. תוך מספר שעות הנגע המוקפא הופך אדום ונפוח. לעיתים תיווצר אף שלפוחית במקום ההקפאה. תוך מספר ימים נוצר גלד המתקלף ונופל תוך כשבוע עם רפוי מלא של המקום.
לאחר הקפאה ניתן למרוח משחה אנטיביוטית על המקום המוקפא. כדאי לעשות זאת בעיקר במקרים בהם יש יצירת שלפוחיות העלולות להיפתח ולהזדהם. משחה אנטיביוטית תמנע זיהום משני.
מאחר ולעיתים קרובות בעת הטיפול יש כבר הדבקה של מקומות אחרים בעור שלא ניתן לראותם עדיין (שכן עדיין הינם בתקופת הדגירה) כדאי לחזור ולטפל כל שבועיים – שלושה שבועות עד הפסקת הופעת נגעים חדשים.