תרופות לאורטיקריה - רפואה אסתטית ועור

תרופות לאורטיקריה

הטיפול באורטיקריה מורכב בעיקרו מזיהוי וסילוק הגורם לאורטיקריה, מתכשירים אנטיהיסטמיניים (תכשירים החוסמים פעולת היסטמין) ולעתים יש צורך אף במתן סיסטמי של קורטיזון לפרק זמן קצר. בחיפוש הגורם לאורטיקריה צריך לברר היטב את סיפור החולה, האם יש קשר למאכל כלשהו או תרופה.

אם תרופה כלשהי או מאכל הינם הגורמים לאורטיקריה, חשוב ביותר להימנע מהם בעתיד, מאחר שנטילה חוזרת שלהם עלולה להיות קטלנית. נטילה חוזרת שלהם עלולה לגרום לשוק אנפילקטי (ירידת לחץ דם חריפה וכיווץ סימפונות).

מרבית האורטיקריות הינן קצרות טווח וקימות מספר ימים עד שבועות. במרבית המקרים לא נמצא הגורם לאורטיקריה והיא חולפת ללא סילוק הגורם (שאינו ידוע).

הטיפול התרופתי מורכב בעיקר מתרופות אנטיהיסטמיניות. היסטמין המשתחרר מתאי פטום בתגובה לגירויים השונים, מהווה מרכיב חשוב ביותר בגרימת אורטיקריה. במקרים קשים יותר ניתן אף לטפל בקורטיזון.

לעתים באורטיקריות קשות ובמקרים המשולבים עם פגיעה בדרכי הנשימה או עם ירידת בלחץ דם יש צורך אף במתן זריקת אדרנלין.

יש שתי קבוצות עיקריות של תכשירים אנטיהיסטמניים:

א) התכשירים האנטיהיסטמיניים הישנים – פניסטיל, סידלין, אהיסטון או אוטרקס. בנוסף לפעולתם האנטיהיסטמינית בעור, הם בעלי השפעה במרכזית במוח ומשפיעים שם כנגד גרד. הבעיה היא שבשל כך הם גם מרדימים. (צריך להזהר בנהיגה).

ב) התכשירים האנטיהיסטמיניים החדשים:

1) לורטדין (שם גנרי) – שמות מסחריים: לורסטין, לורטרים, אלרג'י (ALLERGYX).

2) נגזרת חדשה של לורטדין, אריוס- AERIUS. שם גנרי – DESLORATADINE.

3) סטיריזין (השם הגנרי) – שמות מסחריים: זייטרק, היסטאזין או זילרגי.

4) טלפסט (השם הגנרי FEXOFENADINE).

תכשירים אלו אינם מרדימים בדרך כלל.

בדרך כלל הם ניתנים במנה אחת הנותנת כסוי לכל היממה.

רמות גבוהות של תכשירים אלו עלולות להיגרם מנטילתם ביחד עם ניזורל או אריטרומיצין ורצוי להימנע מכך. כדאי להיזהר במתן תכשירים אלו בחולים עם הפרעות קצב או אי ספיקת כבד.

באורטיקריה כרונית המתמשכת מעל 6 שבועות, בדרך כלל קשה למצוא הגורם. הבירור כולל גם סיבות נדירות כמוקד זיהומי חיידקי נסתר, הפרעות בבלוטת המגן ולימפומה או לויקמיה. בתוך קבוצה זו יש חולים הרגישים לצבעי מאכל (AZO DYES) או לחומרים משמרים (PRESERVATIVES) במזון.

ניתן להרכיב דיאטה המוציאה גורמים אלו מהמזון (תקופת הנסיון של דיאטה כזו 4-6 שבועות) . בדיאטה כזו אסור לאכול המאכלים הבאים:

שימורים, מרק בחבילות, משקאות קלים וחריפים מבקבוקים, שתיה משקיות, נקניק, נקניקיות, שוקולד, גלידה, חומוס, טחינה, ריבות שונות וכל מאכל אחר שיש בו צבע מאכל.

מומלץ להימנע מממתקים מלאכותיים וכן משקדים, בוטנים, גרעינים ואגוזים.