גידולי עור והטיפול בהם - רפואה אסתטית ועור

גידולי עור והטיפול בהם

הטיפולים בגידולי העור כוללים:

1) הוצאה כירורגית מלאה (עם תפירה לסגירה ראשונית).
2) חיתוך או הסרה של חלק הנגע המצוי מעל פני העור (גילוח- SHAVING).
3) גירוד הנגע עם כפית מיוחדת (CURETTAGE).
4) הקפאת הנגע עם חנקן נוזלי (CRYOTHERAPY).
5) צריבה עם מחט חשמלית (COAGULATION).
6) טיפול בסולקודרם (החומר של ד"ר מרדי).

פירוט השיטות:

1) כריתה כירורגית מלאה עם תפירה וסגירה. היתרונות הינן שהנגע מוסר בשלמות ויש אפשרות גם לבדיקה היסטולוגית של הנגע שהורד. החסרונות הינם שאורך החתך הניתוחי הינו מעל פי שניים מקוטר הנגע, יש חתוך לעומק (סיכון לצלקות בולטות) ויש שימוש בתפרים (מעלה הסיכון לזיהום משני, לפתיחת החתך הניתוחי ולצלקת עם סימני התפרים).

2) חיתוך חלק הנגע המצוי מעל פני העור – גילוח- SHAVING – שיטה זו נעשית בדרך כלל בגידולים שפירים, כטיפול קוסמטי. היתרונות הינם בכך שניתן לקבל אבחנה מיקרוסקופית של הדגימה שהורדה. אין צורך בתפרים, הריפוי מהיר והתוצאה הקוסמטית בדרך כלל די טובה. בחתוך עם סכין (סקלפל) לעתים קשה להשיג חתוך בדיוק בגובה העור.

ניתן להסיר החלק הבולט במכשיר חשמלי הפועל בתדר של גלי רדיו (מכשיר מתוצרת ELLMAN) ללא דמום עם יכולת החלקה טובה יותר לגובה העור עם תוצאות קוסמטיות טובות יותר. שיטה זו אינה מתאימה למקרים בהם יש צורך בבדיקה היסטולוגית. היא מעולה להסרת שומות שפירות.

3) גירוד הנגע עם כפית מיוחדת (CURETTAGE) – בשיטה זו נעשית הורדה של נגעים בגרוד עם כפית מיוחדת. השיטה מעולה להסרת גידולים שפירים שונים דוגמת קרטוזות סבוראיות.

4) הקפאת הנגע עם חנקן נוזלי (CRYOTHERAPY) – הטפול מתאים לטפול בקרטוזות סבוראיות, בקרטוזות סולריות וביבלות. היתרונות בבדרך כלל הטפול מלווה בכאב קל בלבד (אין צורך בהרדמה מקומית) והוא קל לבצוע. החסרונות: לעתים יש צורך בטפול חוזר ובכהי עור הוא עלול להותיר היפופיגמנטציות (כתמים בהירים).

5) טיפול בסולקודרם –הסולקודרם הינו קומפלקס של חומצות אורגניות ואנאורגניות עם יוני נחושת. יכול לשמש להסרת גידולים שפירים. התכשיר מיוצר בשוויץ לפי הפטנט של דר' מרדי (רופא שעלה לארץ מגרוזיה).

הסולקודרם טוב לטיפול בגידולי עור שפירים מסוימים בלבד ויש צורך להזהר שלא לטפל בנגע העלול להיות ממאיר. התכשיר מאכל הרקמה הגידולית ומובן שאינו מתאים למקרים בהם יש צורך באבחנה מיקרוסקופית של הנגע שהורד. יתרונו בכך שאין צורך בהרדמה מקומית והטפול ללא תפרים אולם לעתים נותרות צלקות בהירות לא אסתטיות במקום הטפול.

להלן סקירה קצרה על גידולי העור השכיחים והטיפול בהם

ציסטה אפידרמלית– (EPIDERMAL CYST) מופיעה כגוש עגלגל בולט, המצוי בדרך כלל בפנים, בקרקפת, בצואר או בגוף העליון.

ציסטה (כיסית) מוגדרת כשק המכיל חומר נוזלי או חצי נוזלי. אין זה גידול אמיתי.

בציסטה אפידרמלית יש הצטברות של חומר פסולת עורי (בעיקר חומר קרני). היא מופיעה בדרך כלל במבוגרים ובמרבית המקרים אינה גורמת להפרעה כלשהי . לעיתים, עלול לחול בה זיהום חיידקי משני. סיבות לטיפול הן הפרעה קוסמטית או זיהום חוזר.

הטיפול הינו הוצאה שלמה. פתיחה וניקוז אינם מספיקים מאחר שהציסטה תחזור ותתמלא.

SKIN TAGS, FIBROMA PENDULUM

אלו גידולים עוריים שפירים המורכבים מרקמת חבור ותלויים בדרך כלל על גבעול. הם שכיחים בעיקר בנשים לאחר הריונות ובבעלי משקל עודף. המקום השכיח ביותר הינו באזורי צוואר ובבתי השחי. הטפול הינו על ידי חתוך או צריבה.

קרטוזה סבוראית – (SEBORREIC-WART , SEBORREIC-KERATOSIS)

זהו גידול עורי שפיר השכיח במבוגרים. לעיתים קרובות מופיעות קרטוזות סבוראיות מרובות, בעיקר על פני הגוף או הפנים. בדרך כלל, הגידול בצבע חום עם פני שטח מחוספסים. קרטוזה סבוראית הינה גידול שפיר, המהווה בעיה קוסמטית בלבד.

אפשרויות טיפוליות הן: גרוד (CURETTAGE) בהרדמה מקומית או הקפאה בחנקן נוזלי.

דרמטופיברומה – (DERMATOFIBROMA , HISTIOCYTOMA )– מופיעה כקשרית קטנה מוצקה, מורמת מעט מעל פני העור. היא בגוון חום בהיר או בגוון העור הרגיל. המקום השכיח הינו באיזור הרגליים. הגידול שפיר וכשאבחנה הקלינית ברורה אין צורך בטיפול כלשהו.

המנגיומה של הגיל המבוגר- (CHERRY ANGIOMA, SENILE ANGIOMA)

זהו גידול שפיר המורכב מכלי דם עדינים. גידולים שכיחים אלו מופיעים בעור הגוף בגילאי הארבעים כגבשושיות קטנות אדומות חלקות.

אין הגידול גורם להפרעות כלשהן, פרט לבעיה קוסמטית. הטיפול בצריבה במחט חשמלית הינו פשוט, קל ויעיל.

קרטוזה משמש – (SOLAR KERATOSIS) –

אלו תופעות אדמדמות שטוחות עם קשקשת עדינה באיזורי הפנים והידיים (אזורים החשופים לשמש). לעיתים הן יוצרות בליטה קרנית קשה. נזק שמש דומה יכול להיות אף בשפתיים (SOLAR CHEILITIS). חשוב לדעת שקרטוזות משמש המוזנחות במשך שנים עלולות להפוך בסופו של דבר לקרצינומה של תאי קשקש של העור.

הטיפול הינו בהקפאה עם חנקן נוזלי, משחת פלואורואורציל (פלואורטופ, אפודיקס), משחת אימיקמימוד (אלדרה), דיקלופנק ג'ל (סנאקטיק ג'ל) או טפול פוטודינמי המשלב מריחת חומר מרגש לאור עם הקרנת אור.

קרצינומה של תאי קשקש – ( SQUAMOUS CELL CARCINOMA ) –

זהו גידול המתפתח בדרך כלל על רקע של קרטוזות משמש. הגידול יכול להיות גוש בולט או נגע שטוח. בדרך כלל הגידול מכוסה בקשקש או בגלד ולעיתים קרובות יש בו התכייבות מרכזית וגבולות מורמים וקשים.

קרצינומה של תאי קשקש בעור הצומחת על רקע של קרטוזות משמש הינה בעלת נטיה נמוכה לשליחת גרורות. כריתה כירורגית מלאה, בדרך כלל מביאה לרפוי מלא. לעומת זאת קרצינומה של תאי קשקש בשפתיים על רקע של נזק מקרינת שמש הינה תוקפנית יותר מזו שבעור. חשוב למנוע נזקי שמש בשפתיים או לטפל בהם מוקדם.

קרצינומה של תאי בסיס – (BASAL CELL CARCINOMA, BASALIOMA).

זהו גידול עורי השכיח בבהירי עור, בעיקר בעור הפנים (עור החשוף לשמש). הוא מתחיל כגידול דמוי כיפה בצבע אדום בהיר עם פני שטח חלקים. צמיחתו איטית, עם גדילתו נוצר לעיתים קרובות כיב מרכזי גדול.

גידול זה הינו בעל יכולת לחדירה מקומית לרקמות שסביבו (כולל סחוס ועצם). הגידול אינו שולח גרורות, אולם בשל יכולתו לגרום להרס מקומי חשוב להוציאו בשלמות.

טיפולים מקובלים הינם כריתה כירורגית או גירוד הנגע עם צריבה. במקרים מיוחדים של קרצינומה של תאי בסיס במקום בעיתי (מרכז הפנים, בעיקר באזור האף) או בגידולים חוזרים בפנים רצוי לבצע הסרה בשיטת מוס (MOHS SURGERY). בנתוח זה נבדקים שולי הגדול בשיטה מיוחדת כדי לודא הסרה מלאה שלו.

נקודות חן (שומות) – (PIGMENTED NEVI ) –

אלו תופעות עוריות שכיחות מאד, המתרבות בילדות ומגיעות לשיא מספרן בגיל ההתבגרות. הן נוצרות מתאים דמויי מלנוציטים המסוגלים ליצר מלנין הגורם לצבע החום השכיח בהן. הן יכולות להיות שטוחות, בולטות, ללא שיער או משוערות. בדרך כלל, הינן בצבע חום בהיר, אך לעיתים הינן בצבע העור הרגיל.

לכל נקודות החן יש יכולת להפוך לגידולים ממאירים (מלנומות). בנקודות החן הרגילות ההסתברות לכך הינה נמוכה ביותר.

שני סוגים חשובים של "נקודות חן" הם "שומות הקימות מלידה" ו"שומות דיספלסטיות".

שומות הקימות מלידה צבען כהה ובדרך כלל הן משוערות. גודלן יכול להיות ממספר מילימטרים עד עשרות סנטימטרים.

שומות "דיספלסטיות" (שומות "אטיפיות") הן נקודות חן בגודל למעלה מ- 1 ס"מ, בעלות גוון לא אחיד ולעיתים עם גבולות לא חדים.

פוטנציאל התפתחות מלנומות בשני סוגים אלו גבוה יותר מאשר בנקודות חן רגילות וכדאי לקים מעקב או לשקול הוצאה מונעת שלהן .

מלנומה (MELANOMA) –

זהו גידול ממאיר הבנוי מתאים דמויי מלנוציטים בעלי כושר יצור מלנין ומכאן צבעו הכהה.

המיקום השכיח הינו בגוף או ברגליים.

בדרך כלל גודלן של מלנומות (הקוטר שלהן) הינו חצי ס"מ ומעלה והן מופיעות ככתם או כנגע בולט בצבע שחור או עם גווני צבע שונים. בדרך כלל מלנומות בעלות גבולות לא עגולים ולא סימטרים. הן גדלות במהירות ויש להן נטיה להתכייבות.

במרבית המקרים נוצרות מלנומות על גבי עור בריא. אולם, לעתים הן נוצרות בנקודות חן ובעיקר ב"נקודות חן מלידה" או ב"נקודות חן דיספלסטיות". עובדה זו חשובה, שכן מעקב מתאים לזיהוי מוקדם או הוצאה מונעת אפשריים במקרים אלו.

מלנומה היא גידול ממאיר, השולח גרורות דרך כלי הדם והלימפה. אולם לכל סוגי המלנומות ואף לתוקפניות שבהן יש שלב מוקדם שקט. זיהוי והוצאה מוקדמים מביאים לריפוי שלם.

 * כדאי לעשות בדיקה עצמית של העור כל מספר חודשים ולפנות לבדיקת רופא עור במקרים הבאים:

א) כל נגע עורי חדש בעל צבע שחור או מספר גונים שגודלו (הקוטר שלו) מחצית הס"מ ומעלה.

ב) נקודת חן המגלה פעילות מיוחדת: גדילה פתאומית, שינוי צבע, או שליחת שלוחות צבע סביבה, דימום, דלקת או גרד.

דרמוסקופיה הינה טכניקה לאבחון נגעי עור שונים בצורה לא פולשנית. בבדיקה דרמוסקופית נעשה שמוש בציוד אופטי כדי לראות טוב יותר מבנים עוריים שללא שמוש בטכניקה זו לא ניתן לראותם.

בעזרת דרמוסקופיה ניתן לשפר את הדיוק בהבחנה בין גידולי עור שפירים לממאירים ולהעלות את הדיוק באבחון מלנומה. סכום – אבחון וטפול בגידולי עור

חשוב לבצע אבחון נכון של גידולי העור.

האבחון נעשה לפי מספר קריטריונים: מראה הנגע, מתי הופיע וחשוב להעזר גם בדיקה דרמוסקופית (עם דרמטוסקופ).

גידולים ממאירים דוגמת מלנומה צריך לאבחן מוקדם ככל האפשר כדי לסלקם בשלמות.

קימים גידולי עור שהינם שפירים אך לעתים הם מפריעים אסתטית. לדוגמה: קרטוזות סבוראיות, פיברומות, שומות שפירות. כדאי להכיר את השיטות השונות האפשריות לטפול בהם גם להורדה למטרה אסתטית, גם במקרים בהם יש צורך בבדיקה היסטולוגית של הנגע שמורד וגם במקרים בהם אין צורך בכך .